XTB analizează atractivitatea Bursei de la București versus Bursa de la Varșovia

  • Indicele BET a înregistrat în 2021, până la închiderea ședinței din 1 septembrie, o creștere de 25.5%. În privința randamentelor, anul acesta a fost unul bun și pentru bursa poloneză, dar indicele WIG20 a reușit un avans de 19.3%, sensibil sub cel al BET.
  • Numărul de listări a ajuns la o cotă fără precedent de la perioada de formare a bursei în România.
  • Pe Aero, segmentul de creștere, au înregistrate 15 listări anul acesta și alte 2 pe piața principală, în timp ce în Polonia până în august fuseseră înregistrate 16 listări pe segmentul de creștere (similar cu Aero) și 9 noi nume pe piața principală.
  • Potrivit estimărilor CEO-ului Bursei de la Varșovia, ar fi așteptate încă 20 de nume noi, până la finalul anului.
  • Numărul de investitori pe piața românească de capital a crescut la 70.756 la jumătatea anului, de la 65.637 la început de 2021.
  • Între companiile cele mai performante de la 1 ianuarie până la 1 septembrie 2021 se află pe primele poziții Teraplast, cu un avans de 172.6%, Nuclearelectrica cu 66.9% și SIF Muntenia cu 64.7%.
  • Totuși, Bursa din Varșovia este în față la capitolul lichidității. Volumul mediu zilnic de tranzacționare a fost de 15.09 mil. EUR la BVB, în vreme ce la WSE, doar pe acțiuni, în iulie volumul a fost de 195.3 mil EUR pe zi, se arată în analiza elaborată de Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varșovia.
  • Bursa de Valori București a avut, până acum în 2021, un an foarte bun. Derulând spre începutul anului, când perspectivele erau întunecate de situația din sănătate, cu efecte sociale și economice directe  și majore, o asemenea performanță nu ar fi fost ușor de anticipat.
  • Indicele BET a înregistrat, până la închiderea ședinței din 1 septembrie, o creștere de 25.5%, iar BET-TR, care include dividendele, una de 31.1%. Într-un an (față de 1 septembrie 2020) avansul e și mai impresionant: 36.5% pentru BET și 44.1% pentru BET-TR.

Testează-ți strategiile de tranzacționare cu un Cont Demo XTB

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri
Informaţiile sau materialele prezentate pe website-ul adrianmateescu.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Website-ul http://adrianmateescu.ro/ avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanțele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFD-urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii. În consecință, website-ul adrianmateescu.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *