TOP 10 OBIECTIVE TURISTICE IN VIENA

Capitala Austriei, unul dintre cele mai vizitate orase ale Europei, Viena (Wien) isi datoreaza mult farmecul si istoria bogata locatiei sale splendide pe malurile Dunarii. Timp de secole, poarta dintre Europa de Vest si Europa de Est a fost nucleul natural al Imperiului Habsburgic, facand ca acest loc sa devina unul dintre cele mai importante centre comerciale si culturale ale Batranului Continent. In prezent, Viena atrage milioane de vizitatori anual, datorita numeroaselor sale atractii istorice si evenimentelor fastuoase pe care le gazduieste.

Cu o atmosfera cosmopolita inconfundabila, capitala Austriei inca isi pastreaza farmecul distinctiv care a facut-o celebra acum cateva sute de ani, fiind pur si simplu irezistibila prin arhitectura sa veche, faimoasele trasuri de cai (Fiaker) si prin restaurantele-i traditionale.

Planuiesti un sejur in Viena? Nu rata vizitarea urmatoarelor obiective turistice:

1. Palatul Imperial Hofburg

Sediu al Habsburgilor timp de circa sase secole si resedinta oficiala a fiecarui domnitor austriac din 1275, Hofburg este probabil palatul cel mai semnificativ din punct de vedere istoric din Viena. Scaunul oficial al presedintelui austriac, acest vast complex consta din numeroase cladiri ce reflecta diferite perioade, avand caracteristici arhitecturale gotice, renascentiste, baroce si rococo. Complexul acopera 76 000 de metri patrati cu 18 grupe de cladiri si 19 curti.

Principalele atractii ale palatului sunt Apartamentele Imperiale, Muzeul Sisi, Colectia de Argintarie, Capela Imperiala (Burgkapelle), Muzeul de Istorie Naturala (Muzeul Naturhistorisches), Biblioteca Nationala a Austriei si Trezoreria Hofburg.

Preturi:

 • biletul Hofburg ofera acces la Apartamentele Imperiale, Colectia Imperiala de Argintarie si la Muzeul Sisi. Acesta costa 9,9 Euro pentru adulti, 5,9 Euro pentru copiii cu varstele cuprinse intre 6 si 18 ani, 8,9 Euro pentru studenti si 4,9 Euro pentru grupurile de copii cu varstele cuprinse intre 6 si 18 ani.
 • biletul pentru vizitarea colectiei de argint este de 2,5 Euro
 • biletul pentru vizitarea apartamentelor imperiale este de 12,4 Euro
 • toate biletele vin la pachet cu un ghid audio disponibil in 8 limbi diferite (germana, engleza, franceza, italiana, spaniola, ceha, japoneza si maghiara).

2. Scoala Spaniola de Calarie

Datand din vremea Imparatului Maximilian al II-lea, Scoala Spaniola de Calarie a fost infiintata dupa ce acest mare conducator a cunoscut faimosii cai Lipizzaner care i-au fost prezentati curtezanilor sai in 1562. Astazi este una dintre atractiile de varf ale Vienei, incantand audienta prin fabuloasele sale sesiuni de dresaj.

Biletele la spectacole se vand rapid, asadar asigura-te ca iti rezervi locul cat mai curand posibil.

Preturi:

 • biletele pentru adulti costa 16 Euro
 • biletele pentru studenti si persoanele cu varsta mai mare de 65 de ani costa 13 Euro
 • biletele pentru copiii cu varstele cuprinse intre 6 si 18 ani costa 8 Euro
 • copiii sub 6 ani au acces gratuit

Program:

 • zilnic, de la 9:00 la 16:00

3. Catedrala Sfantul Stefan

Cel mai important edificiu gotic al Vienei si biserica a arhiepiscopiei din 1722, Catedrala Sf. Stefan (Stephansdom) este un must-see daca vizitezi acest oras. Construita in secolul al XII-lea in stil gotic, aceasta a fost renovata intr-un romanic tarziu in secolul al XIII-lea. In secolul al XIV-lea a urmat reconstructia in stil gotic, adaugandu-se Corul si Capelele Sf. Eligie. Sf. Tirna si Sf. Ecaterina. Un secol mai tarziu, constructiei i s-a adaugat Turnul de Sud (Steffl), atat de faimos astazi pentru impresionanta-i inaltime de 137 de metri. Intreaga structura a fost reconstruita dupa al Doilea Razboi Mondial.

Printre punctele de atractie ale catedralei se numara urcarea celor 343 trepte pana in varful Turnului de Sud si Turnul de Nord (Pummerin).

Preturi:

 • pentru a urca cele 343 trepte ale Turnului de Sud se percepe o taxa de 4 Euro pentru adulti, 2 Euro pentru tinerii intre 15 si 18 ani si 1,5 Euro pentru copiii cu varstele cuprinse intre 6 si 14 ani
 • pentru a ajunge in varful Turnului Nordic se percepe o taxa de 5 euro pentru adulti, 2 Euro pentru copiii cu varstele cuprinse intre 6 si 14 ani si 0,5 Euro pentru copiii mai mici de 6 ani. In varful acestui turn se ajunge cu un lift rapid.

Program:

 • catedrala este deschisa de luni pana sambata
 • orele de acces sunt 8:30- 17:30 pentru perioada aprilie – octombrie, 8:30 – 18:00 pentru lunile iulie si august si 8:30 – 17:00 pentru perioada noiembrie – martie

4. Palatul si gradinile Schönbrunn

Spectaculosul palat din secolul al XVIII-lea merita sa fie vizitat chiar si numai pentru a-i admira arhitectura magnifica si faimosul sau parc. Una dintre atractiile de top ale Vienei, acest palat baroc contine peste 1441 camere si apartamente, inclusiv cele folosite odinioara de imparateasa Maria Theresa. Turistii au ocazia de a vizita aici Apartamentele Imperiale, inclusiv Dormitorul imparatului Franz Joseph care inca detine patul in care acesta a murit.

Apartinand patrimoniului mondial UNESCO, gradinile Schönbrunn construite tot in stil baroc sunt cu adevarat spectaculoase, amintind de alte faimoase gradini, cele de la Versailles.

Preturi:

 • pretul unui bilet Imperial tour / Grand tour pentru adulti este: 11,5 Euro / 14,5 Euro
 • copiii cu varstele cuprinse intre 6 si 18 ani au biletele Imperial tour / Grand tour la 8,5 Euro / 9,5 Euro
 • biletele Imperial tour / Grand tour pentru studenti sunt: 10,5 Euro / 13,2 Euro
 • copiii sub 6 ani au acces gratuit
 • persoanele cu dizabilitati platesc pentru biletele Imperial tour / Grand tour: 10,5 Euro / 13,2 Euro

Program:

 • palatul este deschis zilnic, intre urmatoarele intervale orare: 1 aprilie – 30 iunie: 8:30 – 17:30, 1 iulie – 31 august: 8:30 – 18:30, 1 septembrie – 31 octombrie: 8:30 – 17:30, 1 noiembrie – 31 martie: 8:30 – 17:00.

5. Palatul Belvedere

Printre atractiile cele mai populare ale Vienei, Palatul Belvedere, este cu adevarat splendid. Construit in stil baroc intre anii 1714 – 1722, acesta este reprezentat de doua cladiri: Belvedere Inferior (Unteres) si Belvedere Superior (Oberes). Se spune ca tema ansamblului costructiei este calatoria omului din intuneric spre lumina sfanta.

Cele doua palate gazduiesc cate un muzeu: Muzeul Austriac de Arta Baroca si Galeria Austriaca de Arta, unde vizitatorii pot admira picturi din secolele XIX-XX.

Incantatoare sunt si gradinile din jurul celor doua cladiri. Aici s-a construit, de fapt, prima gradina alpina din Europa, in 1803, care detine peste 4000 de plante provenite din Alpi.

Preturi:

 • biletul pentru adulti costa 19 Euro
 • biletul pentru studenti si persoanele cu varste mai mari de 60 de ani costa 15 Euro
 • copiii si tinerii sub 19 ani au gratuitate

Program:

 • gradinile sunt deschise zilnic, de dimineata pana seara
 • palatul Belvedere este deschis in fiecare zi, de la 10:00 la 18:00.

6. Opera de Stat

Unul dintre cele mai mari si mai frumoase teatre ale lumii, Opera de Stat din Viena (Wiener Staatsoper) a gazduit, de-a lungul timpului, multi dintre cei mai proeminenti compozitori, dirijori, solisti si dansatori din lume. Spectacolele de opera si balet sunt organizate de cel putin 300 de ori pe an, alimentate de o obsesie a muzicii ce dateaza din 1625, cand Opera de Curte Vieneza a avut primul spectacol.

Actuala cladire a fost construita in 1869 si este remarcabila prin stilul sau renascentist francez. Interiorul este insa si mai impresionant. Scara mare care duce la primul etaj, Schwind Foyer (numita dupa picturile sale cu scene celebre din opera) si Camera Ceaiului cu ale sale tapiterii valoroase sunt realmente fascinante.

Capabila sa gazduiasca o audienta de 2211 de persoane si 110 muzicieni, Opera de Stat din Viena este, de asemenea, locul in care Orchestra Filarmonica din Viena isi organizeaza spectacolele.

Preturi:

 • un bilet normal costa 3 Euro
 • biletul combinat cu ghidul audio costa 6,5 Euro

Program:

 • deschis vizitatorilor de marti pana duminica, intre orele 10:00 si 18:00.

7. Gradina Zoologica (Tiergarten Schönbrunn)

Fondata in 1752, aceasta este cea mai veche gradina zoologica din lume. Cu multe dintre cladirile sale baroce originale inca intacte, Tiergarten Schönbrunn este si una dintre cele mai placute gradini zoologice din Europa, avand peste 750 de specii diferite de animale.

Atractiile principale ale gradinii sunt ursii panda si acvariul Rainforest.

Preturi:

 • un bilet pentru adulti costa 18,5 Euro
 • biletul pentru copiii cu varstele cuprinse intre 6 si 18 ani costa 9 Euro
 • copiii sub 6 ani au acces gratuit

Program:

 • Ianuarie: zilnic, de la 9:00 la 16:30
 • Februarie: zilnic, de la 9:00 la 17:00
 • Martie: zilnic, de la 9:00 la 17:30
 • Aprilie – Septembrie: zilnic, de la 9:00 la 18:30
 • Octombrie: zilnic, de la 9:00 la 17:30
 • Noiembrie – Decembrie: zilnic, de la 9:00 la 16:30

8. Primaria (Rathaus)

Primaria Vienei este o cladire neo-gotica impresionanta, care serveste drept centru administrativ al orasului. Remarcabila pentru marimea sa – ocupa aproape 14 000 de metri patrati, aceasta constructie atragatoare a fost finalizata in 1883 si este faimoasa pentru Rathausmann, statuia unui om ce se gaseste pe varful turnului sau inalt de 98 de metri.

Curtea arcadata din centrul cladirii este cea mai mare dintre cele sapte curti, fiind adesea utilizata in timpul verii pentru diferite concerte. Principalele repere ale primariei sunt: Sala Adunarii, Camerele Heraldic, Camera Senatului si sala de primire a Primarului.

9. Karlskirche

Dedicat Sfantului Carol Borromeo, un sfant invocat in vremuri de ciuma, Karlskirche a fost construit in 1737 si ramane cea mai importanta cladire religioasa baroca din Viena. Aceasta vasta constructie a fost incoronata de o cupola magnifica de 72 de metri si este renumita pentru stalpii triumfali de 33 de metri asemanatori cu Columna lui Traian din Roma, ale caror benzi spiralate ilustreaza scene din viata Sfantului Carol.

Preturi:

 • pentru adulti se percepe o taxa de 4 Euro
 • pentru copiii intre 6 si 18 ani, biletul costa 2,5 Euro
 • accesul copiilor mai mici de 6 ani este gratuit

Program:

 • de luni pana vineri, biserica este deschisa de la 7:30 la 19:00
 • sambata, accesul este posibil intre 8:30 si 19:00
 • duminica, biserica este deschisa de la 9:00 la 19:00

10. Teatrul National

Superbul Teatru National din Viena (Burgtheater) este renumit pentru spectacolele sale in limba germana. Multe nume celebre au jucat pe cele patru scene ale teatrului de-a lungul timpului, inca de la infiintarea sa in 1776 de catre Imparatul Iosif al II-lea ca Teatru al Curtii. Dupa incendiul devastator din 1945, teatrul a fost renovat si redeschis in 1955, devenind imediat cel mai important teatru al Austriei.

Cladirea impresioneaza atat prin exteriorul sau cu numeroase figuri si busturi decorative, cat si prin interioru-i baroc bogat in decoratiuni si fresce realizate de Gustav si Ernst Klimt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *