Recomandari

Motivul pentru care lumea nu are bani este pentru ca nu are educatia financiara, si asta, pentru ca nu citeste carti despre dezvoltare personala.

Oamenii viseaza ca o sa aiba o data bani suficienti, ca nu o sa mai trebuiasca sa munceasca dar nu au o strategie. Primul pas este sa incepi sa citesti!

Top  carti despre bani.

1. Banii: Stapaneste jocul – Tony Robbins

Tony Robbins nu mai are nevoie de nicio prezentare pentru mulți dintre voi. Hugh Jackman spunea despre el că: „Indiferent cine ești, indiferent cât succes ai, indiferent cât de fericit ești, Tony îți poate oferi ceva.” Asta pentru că Robbins și-a câștigat pe bună dreptate titlul de strategul de viață și de afaceri numărul 1 al Americii, fiind în același timp antreprenor, autor de bestselleruri și coach pentru sportivi, artiști, manageri generali din Fortune 500 și chiar președinți de state.
Tony Robbins a mărturisit că, de la criza din 2008 a fost obsedat de găsirea unei modalități prin care să ajute oamenii obișnuiți să obțină controlul asupra propriilor bani și să lupte cu un sistem care a fost de multe ori măsluit în defavoarea lor. Pentru „Banii: Stăpânește jocul. 7 pași simpli spre libertatea financiară”, Tony Robbins a intervievat 50 dintre cei mai străluciți și influenți jucători din lumea banilor, dintre care îi amintim pe: Ray Dalio (fondatorul celui mai mare fond speculativ de pe planetă), David Swensen (unul dintre cei mai mari investitori instituționali din toate timpurile), Kyle Bass (omul care a transformat investiții de 30 de milioane de dolari în două miliarde) sau Charles Schwab (președintele Charles Schwab Corporation care administrează în prezent 2,38 trilioane de dolari).

Din aceste interviuri Robbins a extras principalele lor secrete ale succesului investițional, formulând ulterior 7 pași simpli pe care îi poate urma oricine, indiferent de cât de puțini bani ar avea, pentru a atinge siguranța și independența financiară. Potrivit autorului, aceste strategii „pot face pentru tine diferența între a te pensiona confortabil sau a muri falit.” Autorul promite că la finalul cărții vei ști ce să faci ca să ai un venit pe viață – un cec de salariu care să îți poată susține viața pe care ți-o dorești – fără să mai trebuiască să mai muncești vreodată.

2. De Neclintit – Tony Robbins

“Obsesia vieții mele este să ajut oamenii să-și creeze viața la care visează. Lucrul care îmi face cea mai mare plăcere este să le arăt cum să treacă de la durere la putere. Nu suport să-i văd pe ceilalți suferind pentru că știu ce înseamnă.

Eu am fost foarte sărac în copilărie și în adolescență, am avut patru tați diferiți de-a lungul anilor și o mamă alcoolică. Am adormit de multe ori înfometat, fără să știu dacă a doua zi vom avea ceva de mâncare. Aveam atât de puțini bani, încât cumpăram tricouri cu 25 de cenți de la second hand și mergeam la școală în pantaloni raiați marca Levi’s care îmi erau cu 10 cm mai scurți. Ca să mă întrețin, lucram ca om de serviciu la două bănci pe timp de noapte, apoi mă întorceam acasă cu autobuzul și dormeam în jur de patru sau cinci ore înainte să mă târăsc înapoi la școală în fiecare dimineață.

Astăzi sunt binecuvântat și am succes financiar. Dar pot să-ți spun fără ocolișuri că nu voi uita niciodată cum a fost să trăiesc în starea aceea de neliniște constantă cu privire la viitor. Pe vremea aceea, eram prizonierul împrejurărilor mele și eram foarte nesigur. Așa că, atunci când văd oameni ca suferă din lipsa banilor, nu pot să le întorc spatele”

Strategul de viață și de afaceri numărul 1 al Americii și coach-ul care a instruit peste 50 de milioane de oameni din o sută de țări, susține în această carte-manual că efectele crizei din 2008 încă nu au trecut în totalitate. Potrivit lui, trăim încă într-o lume nebună, în care bancherii centrali duc în continuare o luptă acerbă pentru a reînvia creșterea economică. În aceste condiții, indiferent de salariul pe care îl ai și de etapa vieții în care te afli, Robbins îți furnizează instrumentele care te vor ajuta să îți atingi obiectivele financiare mai rapid decât ai fi crezut că este posibil.Robbins susține că poți deveni de neclintit chiar și în condițiile acestei instabilități majore, pentru că a fi de neclintit nu se referă neapărat la bani, ci la o dispoziție mentală. Și pentru a te ajuta să ajungi la această stare mentală de neclintit, Robbins îți pune la dispoziție un ghid financiar pentru a atinge bunăstarea și prosperitatea, explicându-ți principiile de bază ale mașinăriei financiare, evoluțiile și inflexiunile pieței din ultimii 10 ani, precum și capcanele pe care ar trebui să le eviți ca investitor.

Cartea este un instrument cum nu se poate mai util din care vei afla:

• Cum să-ți întocmești un plan financiar;

• Strategii viabile pentru a te proteja de crahuri și schimbări și pentru a-ți maximiza profitul;

• Modalități rapide de a-ți recâștiga banii, ferindu-te de taxele ascunse;

• Cele patru principii esențiale pe care investitorii de top le folosesc pentru a-și maximiza profitul.

O carte cu multe informatii legate de investitii, o recomand.

3. Drumul tau catre libertatea financiara – Bodo Schafer

Poți câștiga un milion în doar șapte ani? Aceasta este întrebarea care îți trece prin minte imediat ce citești acest titlu. Potrivit lui Bodo Schäfer răspunsul este prin excelență afirmativ, el fiind de părere că oricine poate deveni bogat, așa cum fiecare dintre noi poate face salturi în apă, poate să piloteze sau chiar să programeze un computer. Însă trebuie să ții cont de faptul că a deveni bogat nu ține de noroc, ci mai degrabă de disciplină, de o bună înțelegere a finanțelor și de învățarea unor strategii.
Autorul a reușit să devină milionar până la 30 de ani, exact așa cum și-a propus, de aceea este convins că, dacă el a reușit, poate reuși oricine, cu condiția să respecte anumite reguli simple:

• Economisește un anumit procent din venitul tău;

• Investește-ți economiile;

• Mărește-ți venitul;

• Economisește un anumit procent din toate măririle de venit.

Bodo Schäfer este un antreprenor american de origine germană care a deprins legile succesului financiar din propria experiență. La 26 de ani, compania înființată de el era în criză financiară și avea datorii foarte mari. În patru ani, a reușit să plătească toate datoriile și să devină milionar. Pe baza acestei experiențe a dezvoltat un concept extraordinar combinând planificarea financiară cu leadership-ul și strategiile pentru succes personal. Astăzi, conferințele susținute de Bodo Schäfer sunt sold-out în toată lumea, iar cartea de față Drumul către libertatea financiară. Primul tău milion în șapte ani s-a vândut în șapte milioane de copii în toată lumea.

4. Manager 80/20 – 10 metode de a deveni un lider grozav –  Richard Koch 

Principiul 80/20 reprezintă observația faptului că un număr mic de evenimente generează majoritatea efectelor. 80% din consecințe decurg din 20% din totalul cauzelor sau 80% din rezultate decurg din 20% din totalul acțiunilor.

  • 20% din sportivii profesioniști vor câștiga 80% din premiile competițiilor;
  • Veți purta 20% sau mai puțin din hainele dumneavoastră peste 80% din timp;
  • Doar 20% din călătoriile dumneavoastră cu mașina vor înregistra peste 80% din totalul kilometrilor de bord;
  • Doar 20% din timpul dumneavoastră va genera peste 80% din rezultatele utile;
  • 20% din indeciziile dumneavoastră vă vor conduce 80% din succes și fericire (sau opusul acestora).

5.  Principii – Ray Dalio

Ray Dalio este un economist foarte respectat, administrator de fonduri foarte mari si prezinta perspectiva lui asupra domeniului economic.

6. Semnalul de 3%- Jason Kelly

Semnalul de 3% este un veritabil manual de investiții din care poți învăța punct cu punct o modalitate mai bună de a investi. Autorul însuși a mărturisit că intenția pe care a avut-o cu această carte a fost să ofere oamenilor obișnuiți o modalitate accesibilă de a se conecta la potențialul de profit al bursei de valori. Potrivit lui Jason Kelly:

„Singurul lucru care contează este prețul unei investiții și dacă este sau nu sub un nivel care semnalează momentul oportun pentru a cumpăra sau deasupra unui nivel care semnalează momentul oportun pentru a vinde.”

Jason Kelly atrage atenția asupra faptului că instinctele ne pot purta pe drumuri greșite la bursă, iar așa zișii experți profită de pe urma acestor vulnerabilități. Așadar, semnalul de 3% te învață pur și simplu să cumperi ieftin și să vinzi scump la anumite intervale, fără să te amăgești că poți prevedea ce se întâmplă pe piață și fără să ții cont de părerile presupușilor experți, care, de multe ori, sunt confuze.

Jason Kelly este un freelancer american stabilit în Japonia, care a lucrat o perioadă ca technical writer pentru IBM, după care a început o carieră independentă ca scriitor. Cartea sa Cel mai meticulos ghid al investițiilor la bursa de valori este un bestseller ce a trecut testul timpului, aflându-se deja la a cincea ediție.

7. Cum sa vorbesti pe limba banilor – John Lancester

Cum să vorbești pe limba banilor / How to Speak Money de John Lanchester este un instrument util pentru oricine dorește să înțeleagă și să își formeze o opinie obiectivă despre mediul economic în care trăiește. În cazul în care deja te-am „convins” că avem de-a face cu o lectură foarte plictisitoare, ei bine, află că, de fapt, lucrurile nu stau deloc așa. Cartea este scrisă într-un stil foarte relaxat și amuzant (conține chiar și bancuri), de aceea îți va aduce un beneficiu dublu: pe de o parte, îți va lămuri niște noțiuni din sfera economică frecvent vehiculate, dar de cele mai multe ori, înțelese doar parțial, iar pe de altă parte, te va destinde cu stilul și umorul ei inteligent.

Cum să vorbești pe limba banilor de John Lanchester este o nouă apariție a editurii ACT și Politon, care vine în ajutorul profesioniștilor care trebuie să deslușească și să traducă uneori limbajul finanțiștilor pe înțelesul maselor, dar și al oamenilor obișnuiți, care se simt adesea păcăliți de finanțiști pentru că nu le înțeleg limbajul complicat. Cartea este un dicționar economic mai atipic, care explică noțiuni complexe economice într-un mod foarte accesibil, reușind totodată să fie atractiv pentru cititori, și pe alocuri, chiar amuzant.

8. The Lean startup – Eric Ries

Aceasta este o carte pentru antreprenori si viitori antreprenori. Cele cinci principii ale Lean Startup, care stau la baza celor trei parti ale acestei carti, sunt urmatoarele:

  • Antreprenori se gasesc pretutindeni. Nu trebuie sa lucrezi intr-un garaj pentru a face parte dintr-o companie startup. Conceptul antreprenoriatului ii include pe toti cei care lucreaza in ceea ce se intelege printr-o companie startup: o institutie umana menita sa creeze noi produse si servicii in conditii de extrema incertitudine.
  • Antreprenoriatul inseamna management. O companie startup este o institutie, nu doar un produs, asadar necesita un nou tip de management, special ajustat pentru acest context de extrema nesiguranta.
  • Invatare validata. Companiile startup exista nu numai pentru a face lucruri, bani sau a oferi servicii clientilor. Ele exista pentru a invata cum se construieste o afacere sustenabila.
  • Construieste-Evalueaza-Invata. Activitatea fundamentala a unei companii startup este aceea de a transforma ideile in produse, de a evalua raspunsul clientilor si apoi de a invata daca trebuie sa pivoteze sau sa persevereze. Toate procesele reusite de lansare trebuie ajustate pentru a accelera aceasta bucla de reactie.
  • Contabilitate pentru inovare. Pentru a imbunatati rezultatele antreprenoriale si pentru a pastra antreprenorii responsabili, trebuie sa ne concentram pe lucrurile plictisitoare: cum sa masuram progresul, cum sa fixam jaloane, cum sa prioritizam munca.

Ca miscare, abordarea Lean Startup trebuie sa evite doctrinele si ideologiile rigide. Trebuie sa evitam caricatura unei formule stiintifice scortoase sau lipsa umanitatii in munca. De fapt, stiinta este unul dintre scopurile cele mai creative ale umanitatii. Consider ca aplicarea acestor principii in antreprenoriat va debloca un depozit urias de potential uman.

9.Bani extra job: de la idee la venit in 27 de zile

#SideHustle este un concept care denumeste orice tip de ocupatie pe care cineva o face pe langa slujba de baza, in afara programului obisnuit de munca (in general seara, in weekenduri sau in timpul vacantelor). Este vorba despre activitati sau proiecte independente, dezvoltate din pasiune, care aduc bani extra job.Pentru unii oameni, gandul de a renunta la slujba lor cu norma intreaga pentru a incepe o viata de antreprenor este incitant. Pentru altii, este inspaimantator. La urma urmelor, o slujba stabila, care aduce un salariu regulat, este o binecuvantare. Si nu toata lumea are mijloacele sau dorinta de a-si asuma riscurile si responsabilitatile muncii pe cont propriu.

Dar ce-ar fi daca ati putea genera rapid si cu usurinta o sursa suplimentara de venit, fara a renunta la siguranta unei slujbe cu norma intreaga? Chris Guillebeau va ofera un ghid pas cu pas, care va invata cum sa castigati bani extra job in doar 27 de zile. Acest plan detaliat va arata cum sa selectati, sa lansati, sa rafinati si sa faceti bani in plus fata de salariu in mai putin de o luna. Veti invata cum:

•  sa gasiti, sa imprumutati si „sa furati” pentru a construi un arsenal de idei nemaipomenite, cu care sa faceti bani extra job (ziua 3)
•  sa aplicati logica „Tinder pentru bani extra job”, astfel incat sa alegeti cea mai buna idee, in orice moment (ziua 6)
•  sa invatati, sa strangeti sau sa creati tot ce aveti nevoie pentru lansare, apoi sa implementati o modalitate reala de plata (zilele 13 si 14)
•  sa faceti bani activandu-va spiritul de cercetas (ziua 18)
•  sa stapaniti arta promotiilor, reducerilor si ofertelor speciale (ziua 21)
Spre deosebire de un job part-time, tu hotarasti cat vrei sa muncesti si sa castigi. Cateva exemple de activitati care iti pot aduce bani extra job: vanzarea de haine sau dulciuri homemade, predarea de cursuri online, servicii de transport sau livrare, dogsitting, fotografie, scriere texte, crearea si vanzarea de obiecte handmade, menaj, gradinarit etc.
Hobby-urile te costa bani, insa activitatile de tip Side Hustle iti aduc bani, extra job. Daca vrei sa incepi sa fii independent financiar si sa te bucuri si mai mult de pasiunile tale si de libertate in viata, aceasta carte te poate ajuta sa faci primii pasi cruciali.