Q&A XTB

Disclaimer: Sunt afiliat la XTB. Este posibil ca sa obtina un comision daca vei folosi unul din linkurile mele. Nu ai nimic de pierdut, stai linistit.

XTB: Nu exista suma minima pentru deschiderea unui cont real. In plus, contul real poate sa ramana nealimentat pe o perioada nedeterminata de timp, pana cand clientul hotărăște ca a venit momentul potrivit pentru investitii.  

XTB: Contul de investitii poate fi alimentat prin transfer bancar (gratuit) sau cu cardul (exista comision in funcție de moneda contului). Pentru detalii complete, te invit sa consulti pagina dedicată acestui subiect. https://www.xtb.com/ro/informatii-cont/depuneri-retrageri

 Cum pot retrage bani din contul meu? Care sunt metodele, care sunt costurile, cat dureaza?
XTB: Retragerile din contul de investitii pot fi realizate online prin xStation sau aplicația Client Office. Banii solicitați pentru retragere părăsesc contul de tranzacționare în momentul solicitării și pleacă spre contul bancar al Clienților în ziua lucrătoare următoare, în jurul orei 14:00. Pentru detalii complete, te invit sa consulti pagina dedicata acestui subiect.  https://www.xtb.com/ro/informatii-cont/depuneri-retrageri

Se pot cumpara bucăți / fractii de acțiuni? Planuiti asta pentru viitor?
XTB: Nu se pot cumpara bucăți/fractii de acțiuni. Însă, XTB analizează si ia in considerare posibilitatea introducerii unei asemenea facilități. In cazul in care se va produce o astfel de schimbare, toți clienții XTB vor fi informați pe email.

Există opțiuni (stock options) la XTB ? Planuiti asta pt viitor?
XTB: In oferta XTB nu exista nici un fel de opțiuni. In cazul in care oferta va fi modificata in acest sens, clienți XTB vor fi informați pe email.  

Am drept de vot pentru actiunile pe care le cumpar prin XTB?
XTB: Răspunsul este da, clienții au drept de vot pentru acțiunile cumparate prin XTB. In ceea ce privește informarea pe care o face XTB, in Contract exista următorul paragraf: 4.42. XTB va publica informații cu privire la participarea la Adunările Generale ale Acționarilor și alte notificări legate de operațiunile corporative precum: informări cu privire la dividendele non-monetare, răscumpărări de acțiuni, faliment al companiilor, delistări, etc. Informațiile vor fi publicate pe website-ul XTB în secțiunea Ofertă, Informații Cont, Specificațiile instrumentelor, în documentul intitulat „Evenimente viitoare importante din perspectiva acționarilor (SRD II)”. Un aspect important pe care trebuie sa il aibă in vedere investitorii esne necesitatea unui certificat care confirmă dreptul de a participa la o adunare generală, eliberat de XTB (detalii in Tabelul de Comisioane si Taxe).  

Care este suma asigurata prin XTB ? Unde este asigurata (RO, Polonia) ?
XTB: XTB este, de asemenea, membră a Fondului de Compensare a Investitorilor gestionat de KDPW – Depozitarul Naţional al Valorilor Mobiliare din Polonia (http://www.kdpw.pl/en). Suma acoperită de sistemul de compensare este 90% din valoarea contului în limita a 20.000 EUR pentru instrumentele CFD și sumele de bani din conturi, iar instrumentele OMI sunt neincluse în patrimoniul XTB în situatia unui faliment, astfel că detinerile OMI nu sunt afectate de falimentul brokerului. Mai multe informatii se regasesc in documentele KIDs si Document de prezentare al XTB.

Ce este acest “OMI” de care se tot vorbeste? Ce este un cont omnibus?
XTB: XTB păstrează Instrumentele Pieței Organizate (OMI) ale Clientului într-un cont colector (cont omnibus) menținut pentru XTB de către Depozitar. XTB este titularul contului colector (cont omnibus), iar Clientul este persoana îndreptățită pentru OMI înregistrate în așa numitul cont colector (cont omnibus), în cantitatea identificată de XTB în Contul de Tranzacționare.

Exista comision de custodie? Care este suma la care am comision de custodie? Cat este acest comision?
XTB: Nu exista niciun comision de custodie pana in plafonul de 250.000 EUR valoare medie zilnica a portofoliului. Abia dupa depasirea acestui plafon si numai pentru ceea ce depaseste, se aplica o taxa de custodie de 0.2% minim 10 EUR. Exemplu: presupunând că, într-o lună, valoarea medie zilnica a portofoliului este de 300000 EUR, o taxă minimă de 10 EUR va fi percepută pentru valoarea ce depășește 250000 EUR ( ex: 50000 EUR * 0.2% * 1/12 < 10 EUR, așadar, comisionul minim de 10 EUR va fi aplicat). Aceste detalii sunt specificate si in Tabelul de Comisioane si Taxe.

Care este diferenta intre CFD-uri si ETF-uri cu detinere?
XTB : Levier, posibilitatea de short selling, lipsa detinerii activului suport sunt numai cateva din caracteristicile unui CFD. Prin tranzacționarea CFD-urilor, nu deții activul de bază – pur și simplu speculezi modificarea prețului acestuia. Astfel, nu există costuri fizice de gestionare, cum ar fi taxa de timbru din Regatul Unit. Spre deosebire de Acțiunile si ETF-urile cu deținere, CFD-urile sunt produse cu levier, ceea ce înseamnă că trebuie să depui doar o sumă inițială mică pentru a putea dobândi o expunere pe piață mult mai mare. Aceasta este cea mai mare (și, în realitate, singura) diferență dintre CFD-urile și Acțiunile / ETF-urile cu deținere. Te invit sa consulti mai multe informatii intr-un articole din Trading Academy XTB

 Pot sa am si Euro si USD într-un singur cont? Pot sa am mai multe conturi (unul pentru usd si unul pt euro)
XTB: Un client poate sa aiba pana la 4 conturi de investitii pentru care trebuie sa parcurga procedura de deschidere a contului real doar o data. Fiecare cont de investitii este denominat intr-o anumita moneda, una, nu doua. La XTB, poti avea cont de investitii in RON, EUR si USD, asadar, concomitent poti avea 3 conturi in 3 monede diferite.  

 Cum se impoziteaza castigul de capital?
XTB: Anual XTB elibereaza o fisa de portofoliu unde sunt cuprinse informatii despre castigurile sau pierderile inregistrate de client in anul anterior. In baza acestei fise de portofoliu, clientul trebuie sa completeze o declaratie unica pe care o depune la ANAF.

Îmi pot transfera pozițiile de la XTB la un alt broker (fără să vând, bineînțeles)?
XTB: Sigur ca da, portofoliul de actiuni si/sau ETFs poate fi transferat. Daca un client doreste sa isi mute portofoliul la XTB, aceasta miscare este gratuita, din perspectiva XTB, insa este foarte probabil sa existe taxe aplicate de brokerul de la care este transferat portofoliul. In cazul in care Clientul hotaraste sa mute portofoliul de la noi la alt broker, se percepe o taxa per ISIN, mai multe detalii se gasesc in Tabelul de comisioane si taxe la sectiunea Alte taxe

Vad ca pe pagina cu Specificatii Instrumente sunt listate diversele acțiuni la care se oferă access. In caz ca sunt interesat de o acțiune care nu e disponibilă care e procedura? Va anunț si o adaugăti?
XTB: Pentru adaugarea de noi instrumente in oferta XTB puteti face o solicitare pe email, trimisa pe support@xtb.ro cu numele instrumentului.  

Tot pe pagina cu Specificatii Instrumente e trecut si intervalul orar in care sunt disponibile acțiunile listate pe bursele americane : 15:30 – 22:00. Sa înțeleg ca nu oferă acces la întreaga sesiune de tranzactionare (16:30-23.00) si nici la orele extinse complete?
XTB: Mai departe cateva clarificari privind programul de tranzactioanare (detalii mentionate si in Tabelul de Specificatii) 1. Programul de tranzacționare pentru unele Instrumente Financiare în perioada dintre ultima duminică din luna Octombrie și până în ultima sâmbătă din luna Martie este exprimat în ora Europei Centrale (CET), în timp ce ora de vară a Europei Centrale (CEST) este folosită pentru a exprima programul de tranzacționare pentru perioada dintre ultima duminică din luna Martie și ultima sâmbătă din luna Octombrie. 2. Pentru piața din New York (.US) în cazul schimbării orei de vară / iarnă se aplică ore de tranzacționare diferite 3. Pentru piața din Frankfurt (.DE), se aplică o metodă continuă de tranzacționare cu trei licitații conform programului de licitații al Deutsche Börse Xetra.  https://www.xtb.com/ro/specification_table_omi-ro.pdf

In cazul in care depun euro/lei si vreau sa cumpar instrumente listate in USD care este cursul folosit sau ce comisioane sunt?
XTB: Deschiderea unei poziții de cumpărare cu Acțiuni și ETF-uri (OMI – cu deținere) listate în EUR pe un cont denominat în USD va fi subiectul unei conversii valutare în conformitate cu Rata de Schimb XTB, pe baza următorului model: prețul ask EURUSD * (1 + 0,5%). Poziția de vânzare va fi subiectul unei conversiei valutare pe baza prețului bid EURUSD * (1-0,5%). Pentru mai multe detalii si exemple, consultati Tabelul de taxe si comisioane, sectiunea 4. INSTRUMENTELE PIEȚEI ORGANIZATE (OMI – cu deținere).

Pe site-ul XTB vad ca scrie ca sunt reglementati Autoritatea de Supraveghere Financiară din Polonia (KNF) și supravegheați în România de ASF. La ce suma se ridica garanția oferită de KNF?
XTB: XTB este, de asemenea, membră a Fondului de Compensare a Investitorilor gestionat de KDPW – Depozitarul Naţional al Valorilor Mobiliare din Polonia (http://www.kdpw.pl/en). Suma acoperită de sistemul de compensare este 90% din valoarea contului în limita a 20.000 EUR pentru instrumentele CFD și sumele de bani din conturi, iar instrumentele OMI sunt neincluse în patrimoniul XTB în situatia unui faliment, astfel că detinerile OMI nu sunt afectate de falimentul brokerului. Mai multe informatii se regasesc in documentele KIDs si Document de prezentare al XTB

Pe site-ul XTB vad ca scrie ca sunt reglementati Autoritatea de Supraveghere Financiară din Polonia (KNF) și supravegheați în România de ASF. La ce suma se ridica garanția oferită de KNF?
XTB: XTB este, de asemenea, membră a Fondului de Compensare a Investitorilor gestionat de KDPW – Depozitarul Naţional al Valorilor Mobiliare din Polonia (http://www.kdpw.pl/en). Suma acoperită de sistemul de compensare este 90% din valoarea contului în limita a 20.000 EUR pentru instrumentele CFD și sumele de bani din conturi, iar instrumentele OMI sunt neincluse în patrimoniul XTB în situatia unui faliment, astfel că detinerile OMI nu sunt afectate de falimentul brokerului. Mai multe informatii se regasesc in documentele KIDs si Document de prezentare al XTB

Ai intalnit vreun comision ascuns, taxa de administrare, inactivitate etc?
XTB: Nu exista taxe sau comisioane ascunse, si, foarte important, XTB nu a marit nici spreadurile pentru instrumentele pentru care ofera comision 0. Toate informatiile sunt disponibile pe website-ul XTB in Tabelele de Taxe si Comisioane si in Tabelele de Specificatii

Comisionarea de 0% la tranzacționarea de acțiuni și ETF-uri este o dorință mai veche a investitorilor din România, dorință pe care ne-au comunicat-o din ce în ce mai mult în ultima perioadă. Ne bucurăm, așadar, nespus să putem anunța astăzi că, eliminăm comisionul la tranzacționarea de instrumente cu deținere pentru rulaje lunare de până la 100.000 Euro. Odată cu implementarea acestui beneficiu, XTB devine brokerul cu una dintre cele mai accesibile și diversificate game de produse financiare de pe piața locală (peste 4.700 de instrumente financiare, potrivite pentru o plajă largă de profiluri de investitori, atât CFD-uri pe Indici, Mărfuri, Acțiuni, ETF-uri, Perechi Valutare și Criptomonede, cât și Acțiuni și ETF-uri cu deținere). Accesul facil la această varietate de instrumente printr-un singur click în aceeași platformă online, le permite investitorilor noștri să pună în aplicare strategii complexe de investiții, să realizeze o diversificare corespunzătoare a portofoliului și un management eficient al riscului, toate acestea putând face diferența între succes și eșec în investiții”, a declarat Irina Cristescu, CEO al XTB România.

Toate informațiile despre costuri și comisioane pot fi găsite AICI.

Mai multe informatii aici

Articol preluate de pe finantepersonale.ro

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naștere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informații. Vă aducem la cunoştinţă că informațiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanțe sau rezultate. CFD-urile sunt instrumente complexe și au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFD-urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *