Investitii Pasive Automate – Planuri de Investiții în câțiva pasi simplii

Începutul anului 2024 vine cu vești foarte bune pentru toți investitorii care caută să-și automatizeze investițiile fără să fie necesar să intre prea mult pe platforma de tranzacționare, folosind investitii pasive automate,denumite Planuri de Investitii.

Este pentru investitorii pasivi, pe termen lung, care pur și simplu vor să investească lună de lună pentru un obiectiv mai mare precum:

 • O pensie mai bună
 • O vacanţă
 • Viitorul copiiilor
 • O locuință/mașină nouă
 • Un trai mai bun
 • Mașină
 • Studii universitare,
 • O casă
 • Punerea deoparte a unei anumite sume în mod regulat
 • Creşterea capitalului

Vestea vine din partea brokerului XTB care a lansat la finalul anului 2023. Planurile de investitii si care vine dupa o actualizare, intr-o variantă oficială.

Ce sunt Planurile de Investiții

Planurile de Investiții reprezintă un produs oferit tuturor clienților XTB cu ajutorul căruia fiecare investitor își construiește o strategie de investiții bazată pe ETF-uri cu procente bine definite.

Investirea unor sume mici, în mod regulat, reprezintă un bun start în investiţii. Aplicația XTB ajută investitorii să își configureze Planuri de Investiții și să decidă care este frecvența și suma pe care doresc să o aloce. De altfel, obiceiul de a aloca sume mici de bani, în mod regulat, reprezintă esența investițiilor pasive.

Partea și mai bună este că poți face investiția să fie recurentă, automatizând în acest mod procesul de investiții.

De exemplu:

Din aplicația de mobil XTB, cel de-al doilea buton de jos este denumit Planuri. Există un buton în mijocul ecranului, Deschide un nou plan de investitii, apoi este deschisă o pagină în care poți alege fondurile, și este afișat nivelul de risc, de la nivelul 2 la 6, și ratingul de către Morning star, precum și randamentul pe 5 ani:

 • Ishares Core S&P 500 UCITS (SXR8/DE) – Top 500 Companii din SUA, Randament timp de 5 ani, 104%, nivel 4 de risc, Rating de către Morning Star 5 stele
 • Ishares Core MSCI World UCITS(EUNL.DE) – Companii globale cu o capitalizare mare, Randament timp de 5 ani 82,32%, nivel 4 de risc, Rating de către Morning Star 5 stele
 • Ishares Core MSCI EM IMI UCITS (IS3N.DE)– Actiuni din pietele emergente, , Randament timp de 5 ani 18,79%, nivel 4 de risc, Rating de către Morning Star 4 stele
 • Ishares Nasdaq 100 UCITS (SXRV.DE) – Companii de Tehnologie cu Capital Mare din SUA, , Randament timp de 5 ani 169,34%, Rating de către Morning Star 4 stele
 • Lyxor Core STOXX Europe 600 UCITS (MEUD.FR) – Top 600 de Acțiuni Europene, Randament timp de 5 ani 54,59%, Rating de către Morning Star 4 stele.
 • Arată mai mult.

Se pot vedea si selecta mai multe ETF-uri ,apăsând pe butonul Arată mai mult, și în pasul următor, poți edita alocarea fiecarui ETF în procente, automat calculat, de exemplu fiecare cate 20% dacă sunt 5 ETF-uri (procentul alocării ETF-ului este editabil), și se pot sterge din lista anumite ETF-uri pe care nu le mai dorim să le adaugăm.

Apoi, tot ce ai de facut, este sa apesi pe ecran pe butonul, ‘Crează un Plan de Investiţii‘.

Poţi gestiona Planuri prin: Adaugare fonduri, Retragere fonduri, Investiţii Automate, Editează Planul De Investiţii, Editare setări si Închide Planul de Investiţii.

Procesul de implementare durează foarte puțin dacă ai toate informațiile pregătite (ETF-urile în care dorești să investești și procentele).

Imi arată că în ultimii 5 ani, aș fi obținut un randament de 155,26%%, ceea ce este IMENS!

Randamentele din trecut insă nu ofera certitudine ca vor fi aceleași randamente și in viitor. Este bine să ne setăm așteptările dinainte.

După alegerea ETF-urilor și a procentelor, urmează doar confirmarea și partea de plată.

Putem alege din variantele:

 1. Investim Manual – când dorim noi, putem adăuga o investiție
 2. AUTO INVEST –totul va fi AUTOMATIZAT din acest moment.

Ulterior, la alegerea modului de plată, poți merge din următoarele variante:

 • varianta de Card de debit (aici este un comision și nu aș recomanda)
 • varianta de Transfer Bancar unde ți se vor oferi toate detaliile pentru a face transferul (trebuie să faci o plată recurentă și în aplicația bancară).
 • varianta de a plăti din contul tău din XTB – Contul meu XTB – aici plata se face instant și cu 0 comision.

Iar de acum înainte, totul este automatizat pentru investitorul care dorește să fie 100% pasiv în acest demers.

Câteva lucruri importante despre acest nou produs XTB:

 • Momentan Planurile de Investiții sunt valabile doar în aplicația mobilă
 • Sunt ideale pentru investitorii pe termen lung, pasivi, care care doresc să-și gestioneze rar portofoliul
 • Procesul de investiție este ușor de automatizat
 • Alocarea automată conform procentelor setate în Planul de Investitii asigură un proces de investitie mult mai rapid, față de calculul manual a unitatilor necesare conform alocarii procentual pe fiecare ETF.
 • Poți oricând interveni în planul de investiții: să modifici structura de ETF-uri sau structura procentelor
 • Planul de investitie este gratuit pentru folosință. Nu există comision atât timp cât rulajul lunar nu depășește suma de 100 000 EUR.
 • Poți avea mai multe planuri de investiţie în același timp (planuri diferite pentru obiective diferite, cu alocări diferite)
 • Suma minimă pe care o poți investi este de 15 euro

Eu aveam investit manual în portofoliul de ETF-uri, dar am trecut acum la o alocare într-un Plan de Investitii, datorită multiplelor avantaje.

Toate detaliile despre planurile de investiții găsesti pe siteul xtb.com/Planuri-de-investitii

Cred că este un produs care poate fi foarte util investitorilor pe termen lung și sper să te ajute.

Dacă ai nevoie de ajutor în investițiile tale, putem discuta oricând. Detalii aici Contact

Despre XTB:

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum 13 piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 847.000 de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com.

Instrumentele financiare oferite sunt riscante. Investește responsabil. *Pentru un rulaj lunar până în 100 000 EUR. Tranzacțiile efectuate după depășirea acestui prag vor avea un comision de 0.2% (minim 10 EUR). Se poate aplica un cost de conversie valutară de 0.5%.

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea.

Fac cinste cu o cafea

Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *