Ce este analiza fundamentala? Curs XTB

Sursa: XTB

Când vine vorba despre piețele financiare, cele mai cunoscute tipuri de analiză sunt analiza tehnică și cea fundamentală.

În această lecție vom explica mai în detaliu analiza fundamentală.

Spre deosebire de analiza tehnică, care se concentrează în principal pe prețuri, tendințe și modele menite să te ajute în identificarea direcției viitoare a prețului, analiștii fundamentali iau în considerare toate datele disponibile, referitoare la un instrument financiar/piață, pentru a-i ajuta în determinarea valorii relative a unei piețe sau a unui instrument. Apoi, aceștia caută diferențele dintre prețul de piață actual și propriile lor estimări pentru a identifica oportunitățile de trading.

Să ne imaginăm că vrei să cumperi o mașină. Ai văzut una care îți place la prețul de 10 000 de dolari, dar nu știi dacă acesta este un preț corect. Astfel, vei cerceta pe Internet, vei cere opinii altora, vei compara prețurile oferite de mai multe reprezentanțe auto și vei face o cercetare amănunțită pentru a calcula dacă prețul este corect și dacă mașina merită banii.

Ceea ce ai face în acest scenariu este, în esență, o analiză fundamentală – iei în considerare toți factorii fundamentali implicați pentru a decide dacă prețul reflectă valoarea reală a activului.

În căutarea indiciilor

Analiștii fundamentali folosesc o serie de date disponibile, inclusiv rapoartele privind veniturile corporative, evenimentele geopolitice, politica băncilor centrale, factorii de mediu și multe altele. Ei caută indicii ce ar putea arăta direcția viitoare a pieței.

Astfel de indicii se găsesc adesea în datele macroeconomice, motiv pentru care, cunoașterea momentului publicării acestor date este foarte importantă. Traderii fundamentali tind să se concentreze pe cele mai importante publicări macroeconomice care afectează piața și generează volatilitate.

Iată câteva exemple de rapoarte cu date macroeconomice și de ce ar putea avea acestea impact asupra piețelor financiare:

  • Inflația – Inflația este rata cu care crește nivelul general al prețurilor pentru bunuri și servicii. Băncile centrale încearcă să limiteze inflația și să evite deflația pentru a menține ritmul de creștere al economiei, facând acest lucru prin creșterea ratelor dobânzilor. Atunci când băncile centrale anunță o majorare a ratei, acest lucru poate conduce adesea la aprecierea monedei respective.
  • Șomajul – Datele privind piața forței de muncă, cum ar fi raportul Non-Farm Payrolls din SUA, au o influență foarte mare asupra piețelor financiare și pot provoca volatilitate pe piața indicilor și pe piața valutară. Raportul privind ocuparea forței de muncă este publicat în prima zi de vineri a fiecărei luni și cuprinde numărul total de muncitori americani plătiți din orice domeniu. Piețele sunt foarte sensibile la acest tip de date prin prisma importanței acetora în identificarea ratei de creștere economică și a inflației.

Dacă Non-Farm Payrolls este în creștere, atunci acesta este un bun indiciu că economia este în creștere. Dacă datele non-farm payroll se îmbunătățesc rapid, acest lucru indică o creștere a inflației. Dacă salariile scad sub așteptări, traderii FX ar putea vinde USD pentru a anticipa deprecierea. Dacă pe de altă parte salariile depășesc așteptările, valoarea dolarului poate crește.

  • GDP – Produsul Intern Brut măsoară valoarea tuturor bunurilor și serviciilor produse într-o anumită perioadă. Oficialii băncii centrale și investitorii analizează creșterea PIB-ului pentru a urmări dacă economia devine mai puternică. Pe măsură ce economia crește, companiile vor genera profituri mai mari, oamenii vor câștiga mai mult, ceea ce va duce la creșterea pieței acțiunilor și la aprecierea monedei.

Modul în care publicările macroeconomice pot afecta piața depinde în mare măsură de așteptările pieței. Dacă o piață se așteaptă ca banca centrală să majoreze rata dobânzii, iar banca o face, reacția este inclusă în preț. În momentul în care, piața este luată prin surprindere de o publicare, atunci este declanșată volatilitatea.

Poți să te informezi cu privire la toate publicările de date fundamentale prin intermediul calendarului economic XTB. Efectul asupra pieței depinde în mare măsură de comparația dintre datele publicate și așteptările pieței. Cu cât diferența dintre cele două este mai mare, cu atât impactul asupra pieței este mai mare. Poți fi la curent cu cele mai importante informații despre publicările de date fundamentale cu ajutorul calendarului nostru economic. Fiecare anunț este clasificat ca Ridicat, Mediu sau Scăzut, în funcție de impactul și potențialul său de a declanșa volatilitate în piață.

Băncile centrale conduc lumea

După cum am menționat mai devreme, unul dintre cei mai importanți factori în analiza fundamentală este politica monetară a băncilor centrale. Ratele de dobândă, operațiunile de pe piața monetară și intervențiile băncilor centrale influențează situația piețelor și sunt atent monitorizate nu numai de către analiștii financiari, ci și de către traderi. Unele dintre cele mai influente bănci centrale sunt Federal Reserve (SUA), Banca Angliei (Marea Britanie), Banca Centrală Europeană (UE) și Banca Japoniei (Japonia).

Să vedem următorul exemplu. Economia Statelor Unite a crescut cu 3% în primul trimestru din 2017, în timp ce inflația a ajuns la 2,5%. Fed a ales să majoreze ratele dobânzilor. Ratele au crescut, astfel traderii au decis să cumpere USD deoarece, în acest context, ar trebui să genereze o rentabilitate mai mare. O astfel de mișcare duce la o cerere mai mare pentru dolarul american, ceea ce conduce la creșterea prețurilor.

Nu este vorba doar despre bancheri și cifre

Analiza fundamentală ia în considerare și influențele externe care ar putea afecta valoarea sau prețul unui instrument. Dezastrele naturale (precum inundațiile sau cutremurele) pot avea, de asemenea, un impact major asupra puterii fundamentale a unui activ. De exemplu, explozia unei conducte importante poate duce la o creștere rapidă a prețurilor petrolului deoarece marfa devine mai dificil de transportat și de cumpărat. Într-o astfel de situație, ai putea plasa o poziție long pe petrol, utilizând CFD-uri și profitând de fiecare creștere a prețului.

Un punct de vedere diferit

  • Spre deosebire de analiza tehnică, care se concentrează în primul rând pe acțiunile și tendințele prețurilor, analiza fundamentală utilizează toate datele disponibile pentru a determina valoarea unui instrument
  • În timp ce analiștii tehnici consideră că toate informațiile de care au nevoie sunt cuprinse în grafic, analiza fundamentală analizează alte aspecte, inclusiv factorii politici, sociali și economici, precum și publicările macroeconomice și câștigurile corporative

Pe lângă analiza fundamentală și cea tehnică, mai există și alte tipuri de analiză, însă cei mai de succes traderi recomandă combinarea celor două.

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

BASIC – Lecţia 6

Importanța macroeconomiei

O mare parte a analizei fundamentale o reprezintă înglobarea datelor macroeconomice publicate în prețuri. În timp ce unii indicatori au un impact mai mare decât alții, comunicatele de date care surprind piețele – fie că sunt sub sau peste așteptări – pot provoca o volatilitate considerabilă în piață.

Să începem cu prezentarea unor indicatori macroeconomici cheie care pot influența piața.

Ocuparea forței de muncă – pulsul unei economii

Poate unul dintre cei mai importanți indicatori ai sănătății unei economii este ocuparea forței de muncă. Aceasta se datorează faptului că influențează toate aspectele activității economice, de la cerere la ofertă.

Rata șomajului arată procentul din totalul forței de muncă care este șomeră, nu deține un loc de muncă, dar care caută în mod activ un job și dorește să muncească. O creștere constantă a nivelului ratei șomajului este o manifestare a deteriorării situației economice a unei țării, percepută negativ de piețele financiare ca un semnal de retragere din moneda țării respective. Piața, de obicei, percepe datele astfel: cu cât este mai mare nivelul ratei șomajului, cu atât este mai slabă moneda țării respective.

Evoluția pieței muncii

Unul dintre cei mai importanți indicatori macroeconomici din vremurile moderne este evoluția pieței muncii din Statele Unite (Non-farm payrolls). Indicatorul este publicat în prima zi de vineri a lunii, la ora 14:30, și arată numărul de locuri de muncă nou create în sectorul non-agricol și rata șomajului aferente lunii precedente.

Deoarece consumul reprezintă aproape 70% din activitatea economică a SUA, starea pieței muncii este deosebit de importantă pentru bunăstarea generală a țării. O creștere peste estimări a NFP indică faptul că, condițiile de pe piața forței de muncă din SUA se îmbunătățesc, crescând perspectivele economiei americane și, astfel, are un impact pozitiv asupra acțiunilor și a dolarului american.

Creșterea sub așteptări a NFP sau chiar o scădere a numărului de locuri de muncă, poate avea efectul opus, reducând perspectivele economiei americane și ducând la o depreciere a dolarului american și a acțiunilor. De asemenea, poate declanșa o creștere a prețului aurului, în cazul în care investitorii vor căuta metalele prețioase ca plasament de refugiu.
 

Inflația – esențială în procesul decizional al băncilor centrale

Obiectivul principal al băncilor centrale este să asigure stabilitatea prețurilor în economie. Stabilitatea prețurilor este măsurată ca o variație a inflației, deci investitorii monitorizează rapoartele despre inflație pentru indicii privind evoluția viitoare a politicii băncilor centrale.

IPC sau indicele prețurilor de consum este probabil cel mai important indicator al inflației. Este o estimare statistică realizată prin utilizarea prețurilor unui eșantion de produse și servicii reprezentative, ale căror prețuri sunt colectate periodic. IPC măsoară pur și simplu creșterea prețurilor pentru bunuri și servicii și se calculează pe diferite categorii și subcategorii.

Dacă nivelul IPC este mai mare decât așteptările, aceasta înseamnă că presiunile inflaționiste sunt ridicate, iar banca centrală ar putea majora rata dobânzii de referință, ceea ce ar putea duce la o apreciere a monedei.

În general, băncile centrale încearcă să contracareze creșterea inflației cu rate mai mari de dobândă, ceea ce poate duce la o apreciere a monedei. O rată scăzută a inflației pe de altă parte, este contracarată cu rate ale dobânzii mai mici, ceea ce poate duce la o depreciere a monedei.

PIB-ul – adevărata culoare a unei economii

PIB-ul sau Produsul Intern Brut – este cel mai cuprinzător indicator al economiei unei țări și prezintă valoarea de piață a tuturor bunurilor și serviciilor produse pe teritoriul țării respective într-un an. PIB-ul influențează finanțarea personală, investițiile și crearea locurilor de muncă. Investitorii se uită la rata de creștere a unei țări sau economii pentru a decide dacă ar trebui să își ajusteze sau nu alocarea activelor. De asemenea, ele compară ratele de creștere ale economiilor între ele pentru a decide unde ar putea fi cele mai bune oportunități de investiții. O astfel de strategie include achiziționarea de acțiuni ale companiilor, care se află în țări care înregistrează o creștere rapidă a economiei. De exemplu, dacă observi că PIB-ul din Germania crește rapid și că evoluția economiei o depășește pe a altora, ai putea cumpăra un CFD pe DE30 (indicele bursei germane DAX), deoarece ar putea crește mai mult decât bursele altor țări.

Reducerea zgomotului din piață

În fiecare zi, aproape în fiecare oră, sunt publicate o mulțime de date macroeconomice – deci este ușor să fii copleșit. Cu toate acestea, în calitate de trader, trebuie să știi care cifre ți-ar putea influența pozițiile deschise și pe care chiar merită să le monitorizezi. La începutul călătoriei tale în tranzacționare, merită să te concentrezi pe cei trei indicatori menționați mai sus, înainte de a te concentra pe alte date, cum ar fi sentimentul consumatorilor, sondajele privind perspectivele mediului afaceri sau chiar vânzările cu amănuntul.

Publicat de X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A.

Testează-ți strategiile de tranzacționare cu un Cont Demo XTB

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri
Informaţiile sau materialele prezentate pe website-ul adrianmateescu.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Website-ul http://adrianmateescu.ro/ avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanțele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFD-urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii. În consecință, website-ul adrianmateescu.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *