Analiză XTB România: Efectele coronavirusului asupra economiilor și burselor

În ultima perioadă, starea de spirit a investitorilor a fost afectată de epidemia izbucnită în China. Coronavirusul a apărut în orașul Wuhan, dar s-a extins rapid în regiunea Asiei de Est. Situația a început în perioada Anului Nou Lunar, când numărul de persoane care călătoresc este ridicat, fapt ce a facilitat extinderea mai rapidă a virusului și pe o arie geografică mai amplă. Astfel, cazuri confirmate de coronavirus au fost raportate în SUA, Singapore, Coreea de Sud, Taiwan, Vietnam, Nepal, Thailanda, Australia, Franța și Canada. 

Scenariul din China pare a fi alarmant, raportându-se peste 2700 de cazuri, dintre care 461 de persoane sunt în stare critică. Până în acest moment, numărul de victime a atins pragul de 80, toate fiind raportate în China. Printre măsurile luate de autorități pentru a izola și a gestiona extinderea focarului se numără zone de carantină în anumite regiuni, inclusiv în vecinătatea orașului Wuhan. Totuși, riscul de extindere există în continuare întrucât, înainte de restricționarea călătoriilor, aproximativ 5 milioane de locuitori au părăsit orașul. În acest moment, oficialii OMS evaluează situația în încercarea de a determina dacă este necesar să fie declarată stare de urgență pentru sănătate la nivel global. 

Din punct de vedere economic, epidemia ar putea avea efecte negative semnificative asupra economiilor din regiunea est-asiatică. 

Principalul efect se poate observa asupra sectorului de transport. Sâmbătă, în prima zi a Noului An Lunar, numărul călătoriilor la nivel agregat din China a scăzut cu 28,8% față de anul trecut. Această tendință a fost cauzată de îngrijorările populației cu privire la gravitatea situației și la perspectiva de timp. În plus, reducerea fluxului de pasageri a fost o urmare și a măsurilor luate de guvern precum anularea anumitor evenimente publice sau restricționarea călătoriilor pentru zeci de milioane de persoane. 

Perspectivele sumbre asupra transportului au pus presiune descendentă și asupra prețului petrolului, ca urmare a îngrijorărilor legate de o posibilă reducere a cererii de combustibil. Astfel, petrolul a pierdut peste 10% de la primele rapoarte legate de virus și până în prezent. 

Urmările s-ar putea resimți și la nivelul economiei din Singapore, unde ar putea fi afectată activitatea de turism dar și încrederea consumatorilor. În plus, guvernul de aici are în vedere măsuri de susținere a celor mai afectate sectoare. Cea mai mare pondere a turiștilor din Singapore o au cetățenii chinezi, iar dacă ținem cont de impactul economic pe care l-a resimțit orașul-stat în 2003 în urma epidemiei SARS o agravare a scenariului actual are potențialul de a duce la o evoluție similară. 

„Teama legată de o posibilă epidemie globală a dus la accentuarea aversiunii față de risc a investitorilor. Astfel, piețele de capital au înregistrat corecții majore începând din a doua parte a sesiunii de vineri. S&P 500 și Nasdaq au scăzut din zona maximelor istorice, depreciindu-se cu 2,80%, respectiv 3,50%. Pesimismul s-a observat la nivel extins și în timpul sesiunii din Asia, unde indicele japonez Nikkei și cel australian S&P/ASX 200 se retrag cu 2,40%, respectiv 1,10%. În contextul actual, investitorii s-au orientat către active de refugiu precum metalele prețioase, unde, în aceeași perioadă, prețul aurului a câștigat aproximativ 28 de dolari per uncie. În cazul în care contextul actual se va extinde, secvența de creștere a materiei prime ar putea continua”, explică Radu Puiu, Research Analyst, XTB România.                   

Deschiderea bursieră de luni în piețele europene a fost serios afectată de temerile asociate răspândirii virusului: la ora 12.30 DAX din Germania pierdea peste 2% față de închiderea de vineri. Aurul, yenul și titlurile de stat americane erau în creștere în timp ce petrolul continua tendința de scădere a ultimelor sesiuni.

E încă prea devreme pentru a trage concluzii solide, dar pentru moment se pare că virusul nu este la fel de violent precum SARS din 2003, dar se răspândește mai ușor. Astfel, avem o veste bună, cazurile grave nu au o pondere la fel de mare ca atunci, dar și una foarte serioasă: perioada de incubație ar fi lungă, de peste 7 zile, iar în această perioadă pacienții ar fi contagioși, fapt ce ar sprijini răspândirea coronavirusului. 

„Investitorii au reacționat cvasi-automat, vânzând active precum acțiunile, în special cele din sectorul cazinourilor care au prezență în Macao, al liniilor aeriene și companiilor de turism, dar vor intra probabil curând din faza de corecție într-o fază de așteptare (wait-and-see), cu o anume volatilitate, bineînțeles, normală pentru o perioadă emoțională. De acolo va urma probabil un punct critic: în funcție de probabilitatea de a ține sub control răspândirea virusului, investitorii ar răsufla ușurați, sau, dacă se activează celălalt scenariu, ar putea urma o secvență nouă, și mai accentuată de ”fugă” de pe burse și retragere înspre zone percepute a fi relativ mai sigure. Cred că e prea riscant acum să facem prognoze asupra direcției viitoare, când nici măcar specialiștii nu știu ce se va întâmpla. Estimarea mea ar fi că săptămâna aceasta vom avea o idee relativ clară despre importanța acestui virus, și dacă piețele vor putea să îl treacă cu vederea sau nu. În prezent traderii din România nu par foarte afectați de scena internațională, desi BET coboară cu 0.8% la ora 13, o reacție mai slabă, sub jumătate din ce vedem în bursa germană”, este de părere Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Despre XTB:

Cu mai mult de 15 ani de experiență, XTB este în prezent a 4-a cea mai mare casă de brokeraj de FX și CFD-uri din lume și cea mai mare din Europa Centrală și de Est. Avem birouri în peste 10 țări incluzând Marea Britanie, Polonia, Germania și Franța. XTB este, de asemenea, reglementată de cele mai importante autorități de supraveghere din lume incluzând FCA și KNF.

Avertisment cu privire la riscuri:

CFD-urile sunt instrumente complexe și au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFDurile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii. 

Acest material nu este emis pentru a influenta deciziile de tranzacționare ale niciunei persoane. Informațiile cuprinse în cadrul acestui material nu sunt prezentate pentru a fi aplicate, copiate sau testate în cadrul tranzacțiilor dumneavoastră. Informațiile cuprinse în cadrul acestui material sunt emise în baza experienței proprii a emitentului și nu reprezintă o recomandare individuală, nu vizează atingerea anumitor obiective, randamente financiare și nu se adresează nevoilor niciunei persoane anume care ar primi-o. Premisele acestui material nu au în vedere situația și persoana dumneavoastră deci nu recomandăm utilizarea acestor informații sub orice formă. Utilizarea informațiilor cuprinse în cadrul acestui material în orice modalitate se face pe propria dumneavoastră răspundere. Acest material este emis de către un analist pentru care își asumă răspunderea X-Trade Brokers Dom Maklerski SA, persoană juridică supervizată de KNF – Autoritatea de Supraveghere Financiara din Polonia.

Testează-ți strategiile de tranzacționare cu un Cont Demo XTB

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri

De ce XTB: Short Selling & Hedging

Percepția generală este că investitorii câștigă atunci când bursele cresc și pierd atunci când bursele scad.

SHORT-SELLING sau cum să câștigi* când piața scade
Ei bine, în realitate, există instrumente financiare care îți permit să câștigi* și când piețele scad, prin operațiuni inverse, și anume, să poți vinde la momentul prezent ceva ce nu deții și răscumpăra ulterior, marcând diferența de preț dintre momentul prezent și cel viitor, chiar daca nu ai deținut instrumentul în fază inițială.

Aceste instrumente se numesc CFD-uri (contracte pentru diferență), iar mecanismul prin care poți vinde în lipsă se numește Short Selling și este specific numai instrumentelor derivate (precum CFD-urile).

HEDGING sau cum să îți îngheți tranzacțiile deja existente pentru a le proteja impotriva fluctuațiilor nedorite ale pieței

Află cum poți face profit pe o piață în scădereÎNSCRIE-TE ȘI PRIMEȘTI GHIDUL DESPRE HEDGING ÎMPREUNĂ CU UN CONT DEMO

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri
Informaţiile sau materialele prezentate pe website-ul adrianmateescu.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Website-ul http://adrianmateescu.ro/ avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanțele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. 77% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFD-urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii. În consecință, website-ul adrianmateescu.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *