Acțiuni.Curs XTB

Acțiuni

Sursa XTB.

Fiecare segment al pieței financiare este guvernat de propriile legi. Dacă analizăm valutele – valoarea acestora este determinată în mare parte de ce se întâmplă cu economia țării, de politica băncii centrale sau de modificările ratei dobânzii. Mărfurile, pe de altă parte, se învârt în jurul cererii și ofertei. Și apoi, sunt acțiunile. Acțiunile sunt instrumente interesante, deoarece sunt conectate nu doar cu ce se întâmplă în cadrul companiei, ci pot fi și o reflexie a stării  întregii economii. În plus, în timp ce o schimbare mai mare de 5% a valorii unei valute sau mărfi este considerată neobișnuită sau extraordinară, acesta este un lucru comun pentru acțiuni.

Ce sunt acțiunile?

Să începem cu o definiție simplă: o acțiune este un titlu de valoare care semnifică dreptul de proprietate într-o corporație și reprezintă dreptul la o parte din activele și câștigurile corporației. Asta înseamnă că, atunci când cumperi o acțiune la o anumită companie, devii proprietarul ei. Deții o parte din activele companiei și ai dreptul de a participa la câștigul acesteia (obții dreptul de a primi un dividend). Desigur, există multe tipuri de acțiuni, însă ne vom concentra pe acțiunile comune, întrucât au cea mai mare cotă de piață.

Pe măsură ce devii acționarul majoritar sau proprietarul unei companii, comercializarea acțiunilor devine mai dificilă. Nu doar că trebuie să decizi ce să faci cu titlurile de valoare pe care le-ai cumpărat, ci ai și dreptul să decizi viitorul companiei, participând la adunările generale ale acționarilor. Deținătorii de acțiuni comune au dreptul de vot în ce privește afacerile corporației, cum ar fi consiliul de administrație, fuziunile, achizițiile și preluările.

Ce înfluențează acțiunile?

Ca întotdeauna, nu există un răspuns simplu la această întrebare. Adevărul este că sunt mulți factori care pot afecta prețurile acțiunilor. Să ne rezumăm la cei mai importanți:

  • Câștigurile – câștigurile sunt cruciale în analiza acțiunilor. Cu cât compania câștigă mai mult, cu atât acțiunile trebuie să devină mai scumpe – în teorie. Atunci când o companie câștigă bani, poate oferi profitul acționarilor sub formă de dividende. Poate, de asemenea, să cumpere înapoi acțiunile sau să investească, ceea ce ar trebui să conducă la o crește a valorii companiei. Pe măsură ce numărul de acțiuni râmâne mai mult sau mai puțin neschimbat, o creștere a valorii companiei duce la un preț mai mare pentru fiecare dintre acțiunile sale. Este important să reții că, uneori o companie cu un preț mare al acțiunilor sale este posibil să nu genereze prea mult câștig. Totuși, creșterea prețului înseamnă că investitorii speră că în viitor va exista profit. Dacă nu, prețurile vor putea scădea puternic cum s-a întâmplat în timpul bulei dot-com. De aceea, câștigurile sunt cruciale atunci când tranzacționezi acțiuni.
  • Sectorul industrial- Companiile își desfășoară activitatea în diferite sectoare economice. Spre exemplu, Apple este una dintre companiile high-tech de top, ceea ce înseamnă că nu este în competiție cu Coca-Cola, însă va urmări cu siguranță ceea ce face Microsoft. Competiția agresivă într-un sector poate avea un impact semnificativ asupra profitului companiei, împingând, astfel, în jos valoarea acțiunilor sale.
  • Situația financiară– Situația financiară a unei companii determină abilitatea sa de a exista pe termen lung. O deteriorare în această zonă poate conduce la o mișcare dramatică a acțiunilor companiei și cel mai bun exemplu pentru asta sunt acțiunile băncilor în timpul crizei din 2008.
  • Condițiile economice – Prețurile acțiunilor nu depinde doar de ceea ce se întâmplă în companie, ci și de ceea ce se întâmplă în afara acesteia. De exemplu, o dezvoltare în deteriorare sau chiar o recesiune poate semnala o scădere a câștigurilor care poate afecta acțiunile, sau poate semnala chiar falimentul. Pe de altă parte, o dezvoltare economică în creștere, poate îmbunătăți situația generală a unei companii, asta conducând la o creștere a acțiunilor sale.

Desigur, sunt mulți factori de urmărit, însă aceștia 4 sunt esențiali atunci când tranzacționezi acțiuni.

Analizează multiplii de valoare:

Evaluarea unei companii, cu siguranță nu este un lucru simplu. Declarațiile financiare, prognozele de câștig, condițiile industriei și toate variațiile pe tema aceasta, pot fi copleșitoare. Totuși, există un mod simplu de a compara acțiunile anumitor companii între ele. Pentru a calcula dacă investiția într-o anumită companie îți va genera profit. Poți folosi multiplii de valoare pentru a determina dacă există oportunitate de tranzacționare. Să vedem care sunt cei mai cunoscuți multipli de valoare, care pot fi de ajutor în analiza ta:

  • Câștigul pe acțiune (Earnings per share – EPS) – acesta este un multiplu de valoare care calculează suma venitului net câștigat pentru fiecare acțiune. Cu alte cuvinte, această sumă este reprezentată de banii câștigați de fiecare acțiune, dacă întregul profit este împărțit la numărul total de acțiuni la finalul anului. Oarecum, reflectă și profitabilitatea companiei din perspecțiva unui acționar. Cu cât este mai mare, cu atât sunt mai atractive acțiunile pentru investitori.
  • Raportul preț-câștig (P/E) – Raportul preț câștig este cel mai cunoscut indicator de evaluare a unei investiții. În ciuda imperfecțiunilor sale, este cel mai adesea raportat de participanții la piață. Este evaluarea prețului acțiunii unei companii în comparație cu câștigul pe acțiune. Un raport cu valoare mare însemnă că investitorii trebuie să plătească mai mult pentru câștigurile de azi, în timp ce o valoare mică înseamnă că acestea devin mai ieftine. în plus, acțiunile cu o valoare mare P/E pot fi prea scumpe, ceea ce le face investiții neatractive. Regula generală este: cu cât P/E este mai mic, cu atât acțiunea este mai atractiva.
  • Randamentul dividendelor (Dividend Yield – DY) –  indică cât de mult plătește o companie sub formă de dividende în fiecare an, în raport cu prețul pe acțiune. Randamentul dividendelor este reprezentat ca procentaj și poate fi calculat împărțind valoarea dividendelor plătite într-un anumit an pe acțiune la valoarea unei acțiuni. Raportul este un instrument util pentru așa numiții “investitori de dividende” care sunt în căutarea acțiunilor care au o creștere stabilă și plătesc dividende solide.

Există, desigur, mulți alți multipli de valoare care pot fi folosiți în analiza acțiunilor. Trebuie să le alegi pe cele care sunt utile în strategia ta, exact ca în cazul randamentului dividendelor.

CFD-uri pe acțiuni:

XTB oferă, pe lângă acțiuni clasice, CFD-uri pe acțiuni, care nu sunt chiar acțiunile în sine. Deși evoluează la fel ca acțiunile pe care le au la bază, îți pot oferi și alte posibilități. Să ne uităm la aspectele principale ale CFD-urilor pe acțiuni.

  1. Tranzacționarea  CFD-urilor îți permite să deschizi tranzacții long (buy) dacă consideri că prețul unei acțiuni va crește, sau tranzacții short (sell) dacă crezi că va scădea. CFD-urile sunt, astfel, mult mai flexibile decât acțiunile fizice, oferindu-ți posibilitatea să profiți de orice mișcare a prețului, în sus sau în jos, atunci când piața se mișcă conform previziunilor tale.
  2. Poți tranzacționa CFD-uri pe acțiuni cu levier de până la 1:5. Asta înseamnă că poți tranzacționa CFD-uri pe acțiuni cu o marjă mai mică decât este necesară în cazul acțiunilor tradiționale. Te rugăm să reții că, levierul funcționează în ambele sensuri, iar balanța contului poate fi pierdută în totalitate, așa că fii atent la managementul riscului.
  3. Atunci când tranzacționezi CFD-uri, trebuie să plătești o taxă fixă zilnică denumită puncte swap. Asta este pentru că se tranzacționează în marjă.
  4. Poți căuta companii care plătesc dividende și să beneficiezi de ajustări de cash, echivalentul dividendului net (pozițiile long sunt supuse unei ajustări pozitive de cash)  sau brut (pozițiile short sunt supuse unei ajustări negative de cash). Emisiunile de drepturi și divizările sunt administrate într-un mod similar, din moment ce ajustările de cash se bazează pe prețul pieței atunci când încep emisiunile de drepturi și divizările. Pozițiile deschise sunt supuse ajustărilor acțiunilor corporative, dacă rămân deschise după închiderea orelor de trading.
  5. Tranzacțiile de CFD-uri pe acțiuni pot genera taxe, în funcție de reglementările specifice ale pieței de bază.
  6. Cumpărarea unui CFD, nu te face proprietarul companiei. Pe de altă parte, cumpărarea unei acțiuni, da. Asta înseamnă că poți decide asupra viitorului companiei dacă ești proprietar al acțiunilor sale, ceea ce este imposibil atunci când deții un CFD.

După cum vezi, sunt câteva diferențe între CFD-uri și acțiunile clasice. Totuși, prețurile ambelor instrumente se comportă în exact același fel. Asta înseamnă că te poți bucura de majoritatea beneficiilor conectate, tranzacționând acțiuni și fără să le deții.

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite sunt riscante. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Publicat de X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A.

Testează-ți strategiile de tranzacționare cu un Cont Demo XTB

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite sunt riscante. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri
Informaţiile sau materialele prezentate pe website-ul adrianmateescu.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Website-ul http://adrianmateescu.ro/ avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanțele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFD-urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii. În consecință, website-ul adrianmateescu.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *